fbpx
Skip to content

Terapia me Bionator

Bionator përdor forcat natyrore egzistuese, për të ndryshuar presionin e faqes, presionin e gjuhës, lëvizjet e nofullave dhe sipërfaqen okluzale, modelet ekzistuese të përtypjes, funksionet e përtypjes, gëlltitjes, gojës dhe të të folurit ;  për të arritur një kafshim natyral dhe të qëndrueshëm.

 • Indikimi sigurohet nga terapistë të trajnuar të bionatorëve.
 • Terapia me bionator kërkon bashkëpunim të mirë me  pacientin.

Në shumë raste,  ndihmon gjithashtu edhe nje shiqim i kujdesshm ortodontik.

Terapia e bionatorit u zhvillua në vitet 1940 nga Prof.  Dr.  Balters , mjek dhe dentist.  Prof. Balters njohu lidhjet midis keq radhitjes të dhëmbëve dhe nofullave si dhe simptomave të përgjithshme mjekësore dhe psikologjike.  Terapia e bionatorit merret me trajtimin e shkaqeve të keq radhitjes të dhëmbëve dhe nofullave, poashtu të të gjithë muskujve orofacial, funksionin e gjuhës, gëlltitjen, të folurit, frymëmarrja etj,te cilat trajtohen me bionator, i cili ndryshon dhembet, nofullat, si dhe pozicionin.

Terapia bionator do të:

 • inkurajon rritjen natyrale të nofullës
 • harmonizon dhe formëson harqet dentare
 • drejton dhëmbët ne pozicionin e saktë
 • stimulon frymarjen nazale
 • ushtron mbylljen e buzëve
 • gjuha është ne kontakt me qiellzën
 • përmirëson gëlltitjen
 • promovon funksionin e përtypjes
 • trajton qëndrimin e saktë të kokës dhe trupit
 • harmonizon tiparet e fytyrës
 • pastron indet në zonën e kokës, qafës dhe shpatullave
 • Liron tensionin e muskujve dhe bllokimet në zonën e nofullës-kokë-qafë.

Bionatori qëndron i lir në gojë, është i lëvizshëm dhe funksionon si një pajisje për trajnimin e muskujve në zonën e nofullës, kokës dhe qafës.

Terapisti bionator punon së bashku me pediatërin, ortopedin, osteopatë, terapistë kraniosakralë, nutricionistë, kineziologë dhe të tjerë.

Në rastin e keq funksionimeve të hershme të dhëmbëve / nofullave / dhe gjuhës si dhe frymëmarrjes me gojë, terapia rekomandohet që në moshën 6 vjeç,ndërsa gjat zhvillimit normal të dhëmbëve dhe nofullave nga mosha 9 vjeç duhet të vlerësohet nëse terapia është e nevojshme.

Te të rriturit terapia është e mundur me përdorimin e Biognathor.Biognathor, një bionator i modifikuar, u themelua nga Dr.  v.  Treuenfels, një student i Prof. Balters dhe Dirk Geuer, teknik master dentar.

Indikacionet për terapi me Biognathor:

 • Dhimbje kronike dhe / ose tension në zonën e nofullës, kokës, qafës, shpatullave dhe shpinës
 • Kërcitjen dhe shtypjen e dhëmbëve
 • Simptomat e gërhetjës / shfaqje e apnesë
 • Probleme të atikulacionit temporo-mandibular ATM(dhimbje, plasaritje, zhurmë fërkimi)
 • Probleme kronike të veshit (tringëllimë në veshët, zhurmë në veshë, dhimbje kronike në vesh)
 • Keqformimi i nofullës dhe dhëmbëve
Ben nje termin